Opening van het station Anderlecht, het 35e station in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

NMBS opent op zondag 13 december het station van Anderlecht, een nieuw intermodaal station in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het station wordt tijdens de week als in het weekend bediend in het kader van het nieuwe vervoersplan 2020-2023, dat het treinaanbod uitbreidt. De werken ter plaatse werden zowel uitgevoerd door NMBS als Infrabel dat er heeft gewerkt tijdens het op 4 sporen brengen van de lijn 50A/C Denderleeuw – Brussel-Zuid.

Met dit nieuwe station krijgt het voorstadsnet in en rond Brussel (het S-aanbod) zijn 144e station, waarvan het 35e station in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit nieuwe station zal de hele dag door worden bediend door de S3-trein, en dat zowel tijdens de week als in het weekend, wat goed nieuws is voor de mobiliteit in en rond Brussel!

De bouw van het nieuwe station van Anderlecht vertegenwoordigt voor NMBS een investering van 2,2 miljoen euro. Infrabel heeft 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in dit station. Dit past in de GEN-investeringen en het op 4 sporen brengen van de lijn 50A/C Denderleeuw – Brussel-Zuid. Het bedrag komt bovenop de eerdere investeringen voor de 4 sporen tussen Denderleeuw en Anderlecht (540 miljoen euro) en het doortrekken van de 4 sporen tussen Anderlecht en Brussel-Zuid (15 miljoen euro).

Indienststelling op 13 december in het kader van het nieuwe Vervoersplan

Het station van Anderlecht is sinds zondag 13 december operationeel. Het is gelegen boven de Bergensesteenweg en bevindt zich vlakbij de campus COOVI (Ceria), middelbare scholen en een groot aantal winkels en bedrijven, waardoor er een potentieel van meerdere honderden reizigers per dag is. Het station bereikt een grote groep mensen, van de studenten tot werknemers van bedrijven in de buurt. Zij kunnen voortaan voor de trein ​ kiezen om zich naar dit deel van Brussel te verplaatsen. ​

Een treinaanbod zowel tijdens de week als in het weekend

Het station Anderlecht wordt bediend door de S3-trein Zottegem - Anderlecht - Brussel - Dendermonde, met tijdens de week in beide richtingen één trein per uur en dat van 5.30 uur tot 23.35 uur. Ook tijdens het weekend rijdt in beide richtingen één trein per uur tussen Zottegem en Schaarbeek, en dat van 6.30 uur tot 23.30 uur.

NMBS wil dat er tegen 2023 op weekdagen ieder uur een tweede S3-trein tussen Zottegem en Brussel rijdt die in dit nieuwe station stopt. ​ De planning voor dit project zal in de loop van het eerste trimester 2021 worden geactualiseerd.

Echte intermodaliteit

Tijdens de werken werd volop de kaart getrokken van de intermodaliteit. Het station bevindt zich aan de afrit van de autosnelweg E19 (afrit Sint-Pieters-Leeuw), dicht bij de P&R-parking Coovi-Ceria. Voor de pendelaars die in Brussel komen werken en de laatste kilometers met de trein zouden willen afleggen, bevindt het station van Anderlecht zich op amper 5 minuten van Brussel-Zuid en op een kwartier van het centrum.

De metrohalte Coovi (lijn 5 Erasmus - Hermann Debroux) van de MIVB en de bushaltes van de MIVB en De Lijn bevinden zich vlakbij zodat er vlot van het ene op het andere vervoersmiddel kan worden overgestapt. Pendelaars die werken op de site van het Erasmusziekenhuis en in Anderlecht van de S3 stappen, geraken bijvoorbeeld met de metro op minder dan 5 minuten op hun bestemming.

Wie met de fiets naar het station Anderlecht wil om er de trein te nemen, kan er zijn fiets kwijt in de fietsenstalling of het fietsrek, die samen goed zijn voor 38 plaatsen.

Het station van Anderlecht beschikt over een infrastructuur die toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit, onder meer dankzij toegangshellingen tot de perrons, perrons op een hoogte van 76 cm, blindegeleidelijnen, etc. Dit is volledig in lijn met de wens van NMBS om het aantal stations dat toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit in vijf jaar tijd te verdubbelen van 78 vandaag tot 150 tegen 2025.

Werken in het kader van het op vier sporen brengen van de lijn 50A/C Denderleeuw - Brussel-Zuid.

Het op vier sporen brengen van vijf grote spoorassen in een straal van 30 km rond Brussel, door infrastructuurbeheerder Infrabel, vormt de basis van het GEN. Deze verdubbelde capaciteit maakt het mogelijk om de snelle treinen te laten rijden over de twee middelste sporen, zonder dat er interactie is met de lokale treinen, die op de buitenste sporen rijden.

In het station Anderlecht stond Infrabel in voor de ruwbouwwerken zoals de bouw van steunmuren, trappen, toegangshellingen, maar ook - voor rekening van NMBS - voor de perronbekleding in klinkers en het plaatsen van de borstwering. Deze werken werden afgestemd met NMBS dat verantwoordelijk was voor de afwerking en uitrusting van het station.

De werken werden er uitgevoerd door TUC RAIL, het studiebureau van Infrabel, tijdens het op 4 sporen brengen van de lijn Brussel-Zuid - Denderleeuw (lijn 50A/C) dat een van de drukste spoorlijnen van ons land is. Sinds december 2018 is de capaciteit tussen Denderleeuw en Anderlecht uitgebreid van 2 naar 4 sporen. Vervolgens werden de 4 sporen doorgetrokken tot Brussel-Zuid waardoor de treinen sinds midden juni 2020 nog vlotter het Zuidstation kunnen binnenrijden, hetgeen ook de stiptheid van het treinverkeer ten goede komt.

Het S-aanbod, de spoorwegdimensie van het GEN, voor een herdachte mobiliteit in en rond Brussel

De uitbreiding van de spoorlijn Brussel-Denderleeuw maakt deel uit van het GEN en komt op die manier ten goede van de mobiliteit van en naar de hoofdstad. NMBS heeft sinds 2015 een omvangrijk voorstedelijk aanbod ingevoerd, het ‘S-aanbod’, dat de spoorwegdimensie is van het GEN. Dagelijks rijden er meer dan 700 treinen op 12 commerciële verbindingen die meer dan 140 stations in Brussel en de rand bedienen, met modern en aangepast rollend materieel.

Alle informatie is terug te vinden op volgende link naar de webpagina over het S-aanbod met netkaart: https://www.belgiantrain.be/nl/travel-info/train-offer/s-train/s-train-brussels

 

 

Netkaart S-aanbod
Netkaart S-aanbod
Bart Crols

Bart Crols

Woordvoerder, NMBS
Frédéric Petit

Frédéric Petit

Woordvoerder Infrabel

 

Over NMBS

Onderweg. Naar beter. NMBS, de operator voor het reizigersvervoer per trein in België, wenst de oplossing te zijn voor een comfortabele en duurzame mobiliteit in België. Haar streefdoel: tevreden klanten die de trein zien als een evidente oplossing voor hun mobiliteitsbehoeften. Als één van de grootste werkgevers in België en als sleutelspeler voor de mobiliteit blijft NMBS investeren in klantgericht, stipt, veilig en comfortabel vervoer. De teams van NMBS zetten zich dag in dag uit in voor comfortabele en functionele stations, het bevorderen van intermodale verbindingen, het onderhouden en vernieuwen van treinen en reizigers veilig op hun bestemming te brengen. Elke dag opnieuw zetten ze de klant centraal.